...
Elso magyar no nyolcezres csucson.
bemutatkozas-profil

FŐOLDALBEMUTATKOZÁS → HEGYMÁSZÓ

19 éves voltam, amikor egy beszélgetés hatására tudatosult bennem, hogy hegymászónak születtem, és ez a hivatásom. Váratlanul és hirtelen történt a megvilágosodás, ám annál bizonyosabb és egyértelmű volt.

1993-ban ismertem meg először egy valóságos magyar hegymászót, aki testközelbe hozta számomra a korábban csak tudattalanul áhított vonzódást. Az ő szájából hangzottak el a sorsfordító szavak:

“Hegymászó, Himalája,
Nyolcezres csúcs”

E három szó, mint egy-egy varázsütés gyújtottak bennem fényt.
Megtaláltam az utamat, és bizonyosan éreztem, hogy ez a szerelem egy életre szól.

hegymeszo-nedeczkyjulia-02
h68

Tudásomat a sziklamászás megismerésével alapoztam meg. A gyors fejlődést segítette a művészi tornában megalapozott hajlékonyság és egyensúlyérzék, valamint, hogy már gyerekként szerettem az erőgyakorlatokat.
A lelkesedés el is ragadott, rendszeresen indultam versenyeken, több ízben dobogós helyen végeztem.

Az alapfokú sziklamászó tanfolyam után téli tanfolyam, ezt követően jégmászó képzés, majd magashegyi alpesi sziklamászó tanfolyam és mesterséges mászás következett. A jégmászás egészen új érzéssel és lelkesedéssel ajándékozott meg, három éven át egymás után megnyertem az itthon megrendezett nemzetközi jégmászó bajnokságot. 

Mégsem a versenyzés volt a cél, hanem az első pillanattól az az álom élt bennem, hogy én magam is nyolcezres csúcsot mászhassak. Mindezt természetes módon: mesterséges oxigén, és serpák segítsége nélkül, azaz saját erőmből.

Gondolataimban a Himalája túlmutatott a földi világon; égbetörő hófehér hegyóriásaival egy kicsit az Éghez tartozónak éreztem azt. Vonzalmamat ez a misztikus jelleg is áthatotta. 

Odaadásom és elszántságom olyan nagy volt, hogy minden mást ennek rendeltem alá. Feltartóztathatatlan vágy tombolt bennem, amely erővel látott el a rendszeres edzésekhez.
Azt reméltem, hogy körülbelül 10 év elég lesz ahhoz, hogy az áhított célt elérjem. A hegymászásnak nem a teljesítményértéke volt számomra a lényeges, hanem a szeretet tárgyával, a hegyekkel történő bensőséges találkozás.

 

Három év hegymászás után ismerkedtem meg Erőss Zsolttal, akivel hamar társakká váltunk. Az ő együttműködésével aztán valóban, 10 év múlva sikerült

első magyar nőként

a pakisztáni Karakorum-hegység Gasherbrum-II nevű, 8035 méter magas csúcsán állnom. Ez fordulópont volt a magyar hegymászás történetében, hiszen ekkor állt magyar nő először nyolcezres csúcson.

hegymeszo-nedeczkyjulia-03
julia-hegymaszo-05-himalaja

Hogy milyen volt az út idáig, milyen érzés volt ezt a célt elérni, és hogy milyen volt egy nyolcezres hegycsúcson állni, képeim aláfestésével előadásaimban mesélek az érdeklődőknek, mert néhány szóban ezt nem lehet érzékeltetni.
Hegymászónak lenni számomra önazonosság, identitás. Ha éppen nem hegyen vagyok és mást csinálok, akkor is hegymászó vagyok.

1993 óta szüntelenül mászom a hegyeket. Számtalan csodálatos hegyen jártam a Tátra, Alpok, Kaukázus, Andok, Himalája, és Karakorum hegyein. Több, nyolcezres hegy megmászására irányuló expedíción vettem részt, 8 éven át dolgoztam hegyivezetőként, és jelenleg is aktívan gyakorlom a hegymászás különféle formáit.

 

Jelentősebb eredmények:

1993. Sziklamászó és hegymászó képzések kezdete.
1993-2021. Alapfokú sziklamászó képzés, Alpesi magashegyi sziklamászó képzés, Téli magashegyi hegymászó képzés, Jégmászó képzés, Mesterséges-mászás képzés.

1995. Hegymászó vizsga, Magyar Hegymászó Klub

1997.

 • Tavaszi Hegymászó Triatlon, női kategória, 1.hely
 • Tátrai és Alpesi csúcsok után ősszel indiai Garhwal-Himalája, Kedar Dome (kb. 5500 méterig), Mandani Parbat (6193 m) megmászása Erőss Zsolttal.

1998.

 • XXV. Aggtelek Kupa: 2. hely
 • Budapesti Terem Triatlon: 1. hely
 • Szolnoki országos műfalverseny: 2. hely
 • Budapesti országos műfalverseny: 3. hely
 • Veszprém-Kupa falmászó verseny: 1.hely

1999.

 • Palóc Kupa, Balassagyarmat-műfalmászó verseny (január): 1. hely
 • III. Hámori Nemzetközi Jégmászó Verseny: 1. hely
 • XXVI. Aggtelek Kupa Sziklamászó Verseny: 2. hely
 • Vertigo Kupa, nemzetközi műfalmászó verseny (május): 3. hely (hazaiként 1.hely)
 • Veszprémi műfalmászó verseny: 2. hely
 • Budapesti műfalmászó verseny: 3. hely
 • Őszi Hegymászó Triatlon: 1. hely
 • Hazai műfalmászó bajnokság összesített 3. hely

2000. 

 • Veszprémi Országos Jégfalmászó verseny: 1. hely
 • Nyár, Pakisztán, Karakorum-hegység, első nyolcezres kísérlet, Broad Peak (8051 m) Környezetvédelmi Expedíció. Az utolsó táborból kb. 7500 méteres magasságból egy lavina visszafordulásra kényszerített

2001.

 • Tavasz, Kína, Tibet, Himalája, Millenniumi Mount Everest Expedíció kb. 7200 méterig. Tragikus kimenetelű baleset miatt az expedíciót berekesztettük.
 • IV.Hámori Jégmászó Verseny: 1. Helyezés

 2003. 

 • július 19. Pakisztán, Karakorum-hegység, Gasherbrum II. (8031 méter) megmászása.  „Magyarok a világ nyolcezresein” vállalkozás; magyar nő először nyolcezres csúcson. Hegymászótárs: Erőss Zsolt.
 • Gasherbrum I. mászása 7400 m-ig, mászótárs: Klein Dávid.

2016. január, Argentína, Andok legmagasabb csúcsa, Aconcagua (6990 m) megmászása. Hegyivezetés magyar csapat számára.

2010-2018. Túra- és hegyivezetések a Magas Tátrában, Alpokban, Andokban. Jelentős alkalommal az olasz alpesi Gran Paradiso csúcsára (4040 m), az osztrák alpokbeli Grossglockner (3798 m) és Grossvenediger (3666 m) csúcsára, és az Alpok fehér koronája, a francia-olasz Mont Blanc (4809 m) csúcsára (kb. 15 alkalommal).
A Júliai- és Karni-Alpok ritkán látogatott csúcsai között 8 éven át számtalan alkalommal túráztam és
másztam.

Munkák:

2000-2003: Vertigo Klub falmester és sziklamászó oktató

2000-2016: Fritz-Roy kft: outdoor tréningek

2006- : Hegymászó motivációs előadások, Hegyi- és élménybeszámoló előadások, Felnőtt terápiás mászás

2010-2018 iKalandor Kft: túra- és hegyivezetés a Magas Tátrában, Alpokban, Andokban.

2015. Játék határok nélkül műsorban versenyző

2021. Sziklamászó segédoktató, Excelsior Hegymászó Sportegyesület

2021- : ősz, Báró Eötvös Lórándról készült filmben szereplés (Báró Eötvös Lóránd lánya)

2022 ősz: Csoma Sándor: Magasságok és mélységek c.filmben engem személyesít
meg Tankó Erika színésznő

Galéria:

k306
A-8035-meter-magas-Gasherbrum-II-csucsan-1
R001-019
Sziklamaszas-a-Matraban
IMG_20210523_162943
IMG_20200128_145300
Galéria
hegymeszo-nedeczkyjulia-01
hegymaszo-vegso